Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Шумило С. В. «Неизвестное письмо прп. Паисия Величковского за 1763 г. и другие документы, касающиеся его игуменства в монастыре Симонопетра / Shumilo S.V., Unknown letter of St. Paisius Velichkovsky for 1763 and other documents relating to his abbess in the monastery of Simonopetra











Περίληψη

Shumilo S.V., Η άγνωστη επιστολή του αγίου Παϊσίου Βελιτκσόφσκι του έτους 1763 και άλλα έγγραφα που αφορούν την ηγουμενία του στη μονή Σιμωνόπετρας.

Είναι η πρώτη φορά που αναλύεται και δημοσιεύεται στο άρθρο η επιστολή του αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Αρσένιο (Μοχιλάνσκι) της 20ής Απριλίου 1763, καθώς και οι επιστολές του πρώην Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κυρίλλου Ε' (Καράκαλλου) και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους που υπογράφουν οι αντιπρόσωποι των 20 μονών του Αγίου Όρους του 1762, που αναφέρουν ότι με απόφαση της Συνάξεως του Αγίου Όρους, το μοναστήρι της Σιμωνόπετρας μεταβιβάστηκε στον πνευματικό Παΐσιο Μικρορώσο και τη "Μικρορωσική αδελφότητα" του, καθώς και σε όσους "έρχονται από τις ρωσικές χώρες στη γη τους στη Ζαπορίζια", "για το υπόλοιπο της αιωνιότητας". Τα έγγραφα αυτά σώζονται στο υλικό της υπόθεσης που αφορά την άφιξη των μαθητών του αγίου Παϊσίου από τον Άθω στο Κίεβο το 1762, του ιεροδιακόνου Παρθενίου (Καρμάζιν) και του μοναχού Γαβριήλ (Πέτκα), για να συγκεντρώσουν δωρεές στο Ζαπορίζιο Σεχ και σε όλη την Ουκρανία για την αποκατάσταση της μονής Σιμωνόπετρας, που αναφέρεται στις επιστολές ως "η Νέα Βηθλεέμ". Το άρθρο περιγράφει λεπτομερώς την παραμονή του γέροντα Παϊσίου Βελιτσκόφσκι μαζί με τους "Μικρορώσους" αδελφούς στο περίφημο αυτό μοναστήρι του Άθω, καθώς και τους λόγους της αναχώρησής τους από εκεί. Όπως αναφέρεται στο άρθρο, σε μια επιστολή του αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκι προς τον Μητροπολίτη Κιέβου Αρσένιο (Μοχιλάνσκι) της 20ής Απριλίου 1763 διαβάζουμε από πρώτο χέρι ότι η Μονή Σιμωνόπετρας του παραχωρήθηκε με απόφαση της Συνάξεως του Αγίου Όρους. Όπως λέει ο άγιος: "Βλέποντας τη Σύναξη του Αγίου Όρους στο μικρό μας ερημητήριο για χάρη των αδελφών, υπάρχει μεγάλη ανησυχία, και η βαρύτητα του αέρα σε αυτό το ερημητήριο για χάρη της υγείας τους, οι μοναχοί καταστράφηκαν, Για χάρη της κοινοβιακής μας ζωής, αποφασίσαμε να μας δώσουν το μοναστήρι της Συμωνόπετρας, το οποίο είναι έρημο, για χάρη της κοινοβιακής μας ζωής. Το γεγονός της μεταβίβασης της μονής Σιμωνόπετρας στον Άγιο Παΐσιο επιβεβαιώνεται επίσης στους καταλόγους τόσο της Συνάξεως των μοναστηριών του Αγίου Όρους όσο και του Πατριάρχη Κυρίλλου Ε'.